A P5-B EXPERIMENTEM AMB CLAVELLS AL LABORATORI

Publicat el 2/06/2015 per

     
 

Durant el mes de mar√ß (09-03-15 al 25-03-15) la classe de P5-B va anar al laboratori diferents dies per realitzar un experiment. Van voler estudiar l’absorci√≥ d’aigua a les plantes. Hi van anar acompanyats de la seva tutora, la Laura Ropero, la mestra de pr√†ctiques, l’Alba, la mestra de suport, Consol, i la Mireia, de la Comissi√≥ de Laboratori.

Les preguntes que ens f√®iem eren: “Com beuen les plantes?” “El que beuen va a parar a les flors?

Primer van expressar el qu√® sabien de com s’alimenten les plantes, i van explicar-ho molt b√©. A trav√©s de les arrels, absorbeixen l’aigua i tot el necessari (nutrients alimentaris) perqu√® la planti creixi. Per√≤ i la tija? Ens vam centrar en la funci√≥ de la tija i de com podia afectar el qu√® bevia al reste de la planta.

-EXPERIMENT:

Material: clavells blancs, aigua, colorants alimentaris de diferents colors, diferents recipients o ampolles (en aquest cas vam utilitzar el qu√® hi havia al laboratori, i aix√≠ es van familiaritzar amb noms cient√≠fics com Erlenmeyer, Matrau, proveta, vas de precipitats, tubs d’assaig… ), tisores.

Procediment que vam seguir: emplenar els diferents recipients amb aigua. Tallar la tija perqu√® no f√≥s tant llarga. Submergir el clavell dins l’aigua. Afegir gotes de colorant. *Alguns nens van voler combinar dos colorants per obtenir nous colors. Tamb√© vam voler estudiar si dividint la tija en dues parts i submergir cada part en un l√≠quid tenyit de diferent color, tenia un efecte diferent a la flor, per aix√≤ es va tallar en 2 la tija. Al finalitzar netegem b√© tant el material com les taules.

Formulaci√≥ d’hip√≤tesis: -Tot el que beu a trav√©s de la tija anir√† a parar a la flor. -Els p√®tals es quedaran del color del colorant. -Els p√®tals continuaran sent blancs.

Seguiment de l’experiment: aquest experiment requereix de l’observaci√≥ en diferents dies. Vam comen√ßar per deixar passar 2 dies, despr√©s 4 dies, despr√©s 1 setmana, 1 setmana i mitja, i tres setmanes.

Observaci√≥:¬†alguns clavells tenien els p√®tals tenyits del color de l’aigua que s’havien begut les seves tiges en pocs dies, d’altres havien trigat m√©s.

Conclusions: a les flors els ha arribat l’aigua a trav√©s de la tija perqu√® tenen color; quan m√©s colorant hi ha a l’aigua, m√©s s’ha tenyit la flor; la quantitat de colorant a afegir √©s important; quants m√©s dies, m√©s tenyits es queden els p√®tals; el que beuen a trav√©s de la tija, afecta a les flors; l’absorci√≥ a trav√©s de la tija es mant√© per cadascuna de les seves meitats.

Vam aprofitar el mural de la planta que tenim a la paret de l’entrada al laboratori per acabar de parlar del que sabem sobre les plantes.

Tamb√© cal dir, que aquest experiment els va agradar molt perqu√® engloba,¬†una vegada m√©s, art i ci√®ncia. Tot el m√≥n dels colorants els atrau molt√≠ssim, i els ha ajudat a visualitzar el qu√® de vegades costa d’explicar a classe. Aqu√≠ us deixem el reportatge de fotos!

 

Mireia Bragulat (Comissió de Laboratori)

Deixa un comentari

Not Found

Sorry, but you are looking for something that is not here.