CARNAVAL 2019

Publicat el 21/02/2019 per

     
 

Comença la setmana de Carnaval!

Història 

 La festa del Carnaval és la festa del món al revés. S’escull un rei que, durant uns dies, deixa fer les coses que la resta de l’any estan prohibides o mal vistes. Tot el món es disfressa, juga, balla, canta i fa bromes. El Carnaval és un gran joc en el qual, durant unes hores, pots deixar de ser tu mateix i convertir-te en l’heroi que sempre has volgut ser.

Les arrels 

Fa molt temps, jueus, grecs i romans ja celebraven festes semblants al Carnaval. Els romans se les dedicaven als seus déus. Eren festes esbojarrades en les quals els esclaus i els soldats triaven un rei que primer manava tant com volia, però al final havia de morir.

Al llarg de la història, aquestes festes s’han intentat prohibir moltes vegades. Malgrat això, sempre han seguit existint gràcies a celebracions privades o secretes. Amb el temps, aquesta situació ha canviat i el Carnaval s’ha convertit en la festa més popular, alegre i participativa de l’any.

El rei Carnestoltes, el rei de la festa

El rei del Carnaval és el centre de les festes. Cada any apareix el dissabte sota l’aparença d’un animal o d’una persona, i llegeix el pregó amb el qual s’inaugura la celebració.

En el seu pregó, el rei dóna permís per passar-s’ho bé sense limitacions: és el moment de ballar i desfilar disfressat. Però el caos i la bogeria només duren fins el dimarts. Aquest dia la gent s’adona que tant desordre no és bo.

En un judici públic, el rei és declarat culpable de tot, i se’l condemna a mort. Després de llegir el seu testament, se’l crema en públic. A partir de la mitjanit del dimarts s’acaba la festa i comença la Quaresma.

La vella Quaresma

La vella Quaresma representa l’època que ve després del Carnaval. És una vella dejunadora i vegetariana, enemiga del rei Carnestoltes. Té set cames, una per a cada setmana d’aquest període que ve després del Carnaval, i que dura 40 dies. Durant el regnat de la vella Quaresma no es poden cometre excessos com, per exemple, menjar molt.

Durant els dies de Carnaval, el rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita. La vella Quaresma acaba guanyant, i s’abandonen les lleis del rei Carnestoltes: els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, a l’ordre, a la calma.

Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua. Només els diumenges es podia menjar peix. Per això, la vella Quaresma porta sempre un tros de bacallà.

 

després d’aquestes petites curiositats de la festa us adjuntem el programa

ITINERARI DE LA RUA. 

Divendres 1 de març al matí

El proper Divendres 1 de Març farem la tradicional RUA de Carnestoltes
Participa: Llar Infants, Escola Nova i Institut. 

A les 11h a la Plaça de l’Església comença l’itinerari conjunt. Aquí teniu el mapa:

Escola Nova. A partir d’ara Escola Les Arrels.

1.-Sortida a les 10:30h.

Ens dirigim cap a la Plaça de l’Església. Els Vigilants hauran d’estar al Semàfor per ajudar a creuar la c-35 per davant de l’Ajuntament, van fins a Sant Sebastià i d’allà a la Plaça

2.- Trobada a les 11h a la Plaça de l’Església

3.- La Rua direcció AV. Catalunya- fins la rotonda de l’SPAR. (NO aparcar els cotxes a l’Av. Catalunya des del Secret fins l’SPAR i estarà tancat el Carrer Travessera de la Pista d’11h a 12h). 

4.- Quan arribem a la rotonda Av. Montseny-Av. Catalunya:

  • Baixar per el carril dret de l’Av. Catalunya fins el Cementiri
  • Pujar pel carril esquerra de l’Av. Catalunya fins la rotonda.
  • Tornar per Av. Catalunya davant la Pista Jardí,
  • Arribar a la Plaça de l’Església. 
  • Plaça de l’Església, l’Escola Nova torna cap a el seu cole pel carrer de Sant Sebastià, semàfor Ajuntament i Carrer Puig Marí…
 

Deixa un comentari

Not Found

Sorry, but you are looking for something that is not here.