DETERMINACIÓ DE L’ACIDESA D’UN LÍQUID MITJANÇANT LA COL LLOMBARDA, P4-A

Publicat el 24/05/2016 per

     
 

Els alumnes de P4-A han vingut a fer un experiment al laboratori, el dia 18-04-2016. Vam fer 4 grups de treball, un moderat per la tutora, Laura Juan, i tres mĂŠs per mames voluntĂ ries. És un experiment que inclou treballar amb tots cinc sentits!! Tastar, tocar, olorar, manipular, observar, … aquests en sĂłn alguns!! I a mĂŠs, van aprendre que tot el que neix a l’hort, es pot continuar explorant al laboratori o a casa. Una molt bona experiència i cal afegir que tots ells van participar al 100%.

INTRODUCCIÓ:

Dins la setmana cultural “Arrelant-nos en el territori”, un dels entorns més immediat a l’escola és l’hort de l’escola. Ens plantegem una activitat experimental per poder dur a terme al laboratori i que estigui relacionada amb el que els alumnes d’infantil han treballat a l’hort. Una de les verdures que hi ha és la col llombarda. Ens serà un bon punt de partida per desenvolupar una activitat manipulativa i científica.

 • Què en sabem de la col llombarda??? És una hortalissa que es menja en amanides, escudelles, sopes…
 • A què es deu aquest color??? A l’antocianina, el pigment que li dĂłna la coloraciĂł violeta.
 • Per què la podem utilitzar?? El seu pigment canvia de color depenent de l’acidesa d’una substĂ ncia, aixĂ­, ĂŠs un bon indicador de pH. El pH d’una substĂ ncia pot ser Ă cid, bĂ sic o neutre. En quĂ­mica/biologia ĂŠs important conèixer el pH. D’exemples a la natura en tenim de diferents: el vinagre o la llimona tenen pH Ă cid, aixĂ­ sĂłn substĂ ncies Ă cides. D’altres com el lleixiu, el bicarbonat, o l’amonĂ­ac, sĂłn bĂ siques. L’aigua normalment tĂŠ un pH neutre.

Utilitzant extracte de col llombarda com a indicador de canvi de color en diferents lĂ­quids, podrem saber l’acidesa/basicitat d’aquests. Podem preguntar-los si saben si la llimona o la taronja sĂłn de gust Ă cid, amarg, dolç… i si no ho tenen clar, podran fer un tastet.

OBJECTIUS:

 1. Manipular les verdures de l’hort: col llombarda.
 2. Preguntar-los pel color, textura, forma.
 3. Aprendre a fer suc de fruita: llimona.
 4. Olorar la llimona, parlar de caracterĂ­stiques com Ă cid, amarg, dolç…
 5. Aprendre a fer extracte de col llombarda.
 6. Entendre els canvis de color de les substĂ ncies treballades.

 

MATERIAL:                  

 • Col llombarda de l’hort(1 de gran o diferents de petites).
 • Ganivet per pelar i tallar.
 • Safates i bols.
 • Proveta on mesurarem ½ l d’aigua de l’aixet
 • 1 vas de precipitats gran de vidre (1l).
 • Placa calefactora endollada a l’electricitat.
 • Vareta per remenar.
 • Vasos de vidre petits (pots de iogurt o mermelada buits/vasos de precipitats petits). Tants vasos com nens i substĂ ncies lĂ­quides a mesurar l’acidesa).
 • Llimones (1 per nen).
 • Exprimidors manuals (almenys 1 per cada 2 nens)
 • Bicarbonat en pols.
 • Culleretes petites.
 • Comptagotes

 

PROCEDIMENT:

 1. Anem a l’hort a recollir les cols llombardes.
 2. Mesurar ½ l d’aigua de l’aixeta amb la proveta.
 3. Abocar l’aigua dins del vas de precipitats gran i posar-lo sobre la placa calefactora (aquest pas el farem entre tots). Esperar que bulli.
 4. Tallem la col a trossos, sense arrencar-ne les fulles.
 5. Afegim els trossos de col dins l’aigua calenta i deixar que bulli uns minuts, fins que l’aigua es vagi tornant lila blau. Això serà l’extracte de col.
 6. Deixar que es refredi l’extracte, ens podem ajudar de la nevera.
 7. Mentre podem ajudar-los a tallar la llimona per la meitat i exprimir-les amb l’ajuda d’un exprimidor natural.
 8. Aboquem el suc de llimona al vas de vidre petit.
 9. En un altre vas afegim una mica d’aigua (1/3) i una culleradeta de bicarbonat.
 10. Abocar unes gotes (amb l’ajut del comptagotes) de l’extracte de col refredat en el vas amb suc de llimona. Veure si canvia de color. Quin?
 11. Fer el mateix amb el vas on hi ha el bicarbonat dissolt. Veure si canvia de color. Quin?
 12. En un altre vas, que podem fer comú per tots si no n’hi ha suficients, només contindrà aigua. Aquest serà el CONTROL de l’experiment. Si hi afegim les gotes de l’extracte de col, canvia de color?
 13. Es pot fer el mateix amb altres lĂ­quids: aigua, bicarbonat sòdic, lleixiu, vinagre,… .Aquests no cal que cada nen tingui una mostra, sinĂł que es poden fer tambĂŠ en un Ăşnic vas, quan ja han vist què passa amb la llimona i el bicarbonat, i compartir-ho entre tots.

 

OBSERVACIONS/ACTIVITATS/CONCLUSIONS

Al laboratori van aprendre a diferenciar una substĂ ncia Ă cida d’una de no Ă cida o bĂ sica. Una setmana mĂŠs tard van poder sintetitzar el que havien après, pintant  en una fitxa de treball  de diferents colors el lĂ­quid colorat per la col, depenent de si hi afegien gotes de llimona, de bicarbonat o d’aigua.

El fet de poder anar tots junts a l’hort, projecte molt present a P4 (conduĂŻt per la co-tutora) Raquel, arrencar la col, tocar-ne les fulles, sentir la olor quan bull, poder veure què passa a cada moment, fer ells mateixos el suc de llimona, poder manipular material de laboratori,… tot plegat, ha contribuĂŻt a “treure el suc”d’aquest taller infantil durant la setmana cultural, mai millor dit!

 

Mireia Bragulat (ComissiĂł Laboratori)

Deixa un comentari

Not Found

Sorry, but you are looking for something that is not here.