ESTUDI DELS PULMONS, 4rt curs

Publicat el 9/11/2015 per

     
 

Els alumnes de 4rt curs de l’Escola Nova de Ma√ßanet van estudiar els pulmons al laboratori. Aix√≤ va ser durant el curs anterior, 2014-2015, l’01 de Juny. Amb l’Anna Turon, la seva tutora, ja s’havien fet tot de preguntes i respostes a la classe, ara era el torn de venir al laboratori per poder manipular uns pulmons de veritat, en aquest cas de xai, i poder entendre millor com funcionen aquests √≤rgans i lo importants que s√≥n pel nostre cos.

-EXPERIMENT:

Objectius: esbrinar com es contrauen i dilaten els pulmons¬†durant la respiraci√≥. Dissecci√≥ dels pulmons de xai per tal d’estudiar l’anatomia de l’aparell respiratori.

Material: maqueta del tors anatòmic, guants, pulmons de xai, cubeta de dissecció, pinces de laboratori, tisores, pipetes amb aigua, xeringues grans, aigua, microscopi amb una mostra de pulmó ja tenyida amb colorant i càmera digital amb pantalla.

Procediment: primer de tot situem els pulmons amb l’ajuda de la maqueta del tors anat√≤mic. Parlem de la import√†ncia de les costelles. Seguidament, per fer la dissecci√≥ dels pulmons ens posem els guants perqu√® la mostra de pulm√≥ ens deixar√† sang i √©s viscosa, obrim les finestres per la forta olor (alg√ļ es podria marejar!), visualitzar el pulm√≥ dret i esquerra, passar els dits pels diferents conductes (tr√†quea, √†rteries…). Amb l’ajuda de les pinces, anem tocant i obrint tot el que tenim a davant. Situem els l√≤buls de cada pulm√≥ (es poden dibuixar). Visualitzem el recorregut de la tr√†quea, bronquis, bronqu√≠ols… Passem els dits per entendre-ho b√©, i con√®ixer el tacte d’aquest √≤rgan. La dissecci√≥ la comencem per la tr√†quea, seguint per un bronqui i arribant a l’al√ßada dels alv√®ols.

Per veure com es dilaten hi afegim una xeringa amb aigua en un dels bronquis, veiem com el pulm√≥ s’infla, √©s a dir, s’ha dilatat. Si fem el pas contrari, absorbim de nou l’aigua cap a la xeringa, es contrauen. Aix√≤ √©s molt gr√†fic i did√†ctic!

Rentem b√© tot el material i les nostres mans. Acte seguit, els ensenyem un tall microsc√≤pic d’una mostra de pulm√≥ hum√† a trav√©s del microscopi, i amb l’ajuda de la c√†mera digital, el podem observat tots conjuntament a la pantalla. Poden veure les c√®l¬∑lules¬†que formen el teixit del pulm√≥.

Conclusions: fer la dissecció ens ha ajudat a entendre com funcionen els pulmons i conèixer la seva anatomia. Els pulmons dret i esquerra son de diferent grandària, el dret és més petit. La tràquea és consistent i es poden apreciar molt bé els anells de cartílag, és viscosa i llisa. Els bronquis són més estrets que la tràquea. A partir de llavors es formen tot de ramificacions que entren més endins dels pulmons per arribar a totes les cèl·lules que els formen.

 

– Un altre dia, i amb l’ajuda de mares volunt√†ries, varen fer una maqueta d’aparell respiratori.

– Durant la classe d’educaci√≥ f√≠sica, amb en¬†Xavi Merchante, ¬†tamb√© van fer una activitat per saber m√©s coses dels pulmons i entendre com funciona la Respiraci√≥ en el nostre cos.

 

Mireia Bragulat (Comissió de Laboratori)

 

Comentaris (1)

 

  1. […] a m√©s informaci√≥ sobre aquest experiment, vegeu la not√≠cia¬†http://www.escolamassanet.com/estudi-dels-pulmons-4rt-curs/. La novetat √©s que aquesta vegada tamb√© van disseccionar pulm√≥ d’una altra esp√®cie, de […]

Deixa un comentari

Not Found

Sorry, but you are looking for something that is not here.