OBSERVEM PUGONS AMB LUPA BINOCULAR

Publicat el 30/05/2014 per

     
 

Els aparells del laboratori a les aules de l’escola

Mentre esperem que el laboratori estigui a punt per anar-hi a experimentar i aprendre, alguns dels seus aparells, comprats durant aquest curs, fan “ruta itinerant” per les aules de l’escola Maçanet de la Selva.

D’aquesta manera alumnes i mestres ja poden aprofitar tots aquests recursos de què disposem i fer-ne ús a la seva aula. Aquest és el cas dels alumnes de P4, que treballen el “projecte hort” i que ja han pogut veure alguns insectes de l’hort de l’escola a través de la Lupa Binocular. “Uauuu!!” “Que xulo!” són algunes de les expressions dels nens i nenes veient com el que era simplement un puntet, es converteix amb alguna cosa que té cap, antenes, potes,… Han vist el pugó, i l’han pogut dibuixar ells mateixos, i tal i com diu la professora de P4-B, Marta Daranas, “ha sigut molt important que podien aixecar-se de la cadira i mentre anaven dibuixant-lo, anaven una i una altra vegada a veure l’insecte a través de la lupa per dibuixar-lo més exacte”. Amb la lupa binocular poden augmentar fins a 20 vegades la imatge que veuen a través dels seus ulls.

El pugó, insecte de l’ordre Homoptera, es menja les fulles. Els alumnes de P4 van veure’l a les fulles de les faves. I qui es menja el pulgó? Les marietes, un altre insecte important. Així els nens poden aprendre també que dins l’hort hi ha un ecosistema, on perquè tot funcioni, es necessita a tothom. Des de qui planta la llavor, qui rega i abona les verdures i fruites, als insectes que hi conviuen i d’altres animals, com els ocells i les granotes. Per això de la importància d’anar construint-hi l’hotel dels insectes i les caixes niu.

Estem contents que el projecte Laboratori, tot i que incipient, i junt amb el projecte Hort, ja comenci a donar els seus fruits i desperti curiositat en els més petits. Aquest és el nostre repte!

Des d’aquí, animem a tots els mestres a fer un bon ús dels instruments i aparells del laboratori a l’aula, sempre que això sigui possible.

 

Mireia Bragulat -Gestora de la Comissió de Laboratori-

 

Pugó

Els pugons (Aphididae) són insectes de l’ordre Homoptera. Són molt petits i es reprodueixen molt ràpidament. Xuclen la saba de les plantes, especialment de les fulles més joves, i provoquen l’enrotllament de la fulla. Hi ha molts tipus de pugons, de diferents colors (negres, grisos, verds,…). Quasi totes les plantes són sensibles de tenir pugons. Hi ha alguns remeis casolans per extreure’ls de les plantes, però alguns insectes ja se’ls mengen, com és el cas de la marieta.

Deixa un comentari

Not Found

Sorry, but you are looking for something that is not here.