PROJECTE “LA FAM√ćLIA”, 2a sessi√≥ al laboratori, 1er curs (GRUPS 1-2)

Publicat el 12/02/2016 per

     
 

Durant bona part del mes de gener i la primera setmana de febrer d’aquest 2016, els nens i nenes de 1er, en quatre grups diferents, han fet l’experiment “Extracci√≥ d’ADN del kiwi” al laboratori de l’escola Nova de Ma√ßanet. Aqu√≠ es mostren els grups 1 i 2.

Vegeu també la 1a sessió:

http://www.escolamassanet.com/projecte-la-familia-1a-sessio-al-laboratori-1er-curs/

Es preguntaven si podrien veure l’ADN, all√† on hi tenim ben guardada tota la informaci√≥ gen√®tica per ser qui som. Les fruites, com les plantes, tamb√© tenen ADN, i els animals, i les persones… tot √©sser viu!!!! I…. de quin color ser√† l’ADN del Kiwi???? VERD? NEGRE??…. EL veurem????

Primer de tot, i despr√©s de recordar qu√® √©s l’ADN…. mirem b√© com est√† guardat… Sort de les membranes de la c√®l¬∑lula ¬†i del nucli!! Expliquem la import√†ncia que un material tan valu√≥s estigui ben protegit. Per aix√≤, haurem de trencar aquestes membranes per alliberar l’ADN. I com ho farem? Aqu√≠ ho teniu!!

OBJECTIUS:

 1. Observar l’ADN extret del kiwi.
 2. Familiaritzar-se amb els conceptes treballats.
 3. Distingir el material utilitzat en aquesta pràctica.
 4. Explicar per què necessitem l’ADN.(ex: nosaltres mateixos ens assemblem a la nostra família, per poder tenir fills i que heretin els nostres trets humans).
 5. Introduir el concepte de cèl·lula, de nucli, i d’ADN.

 

MATERIAL:                  

 • Kiwi.
 • Ganivet per pelar i tallar fruita.
 • Safates i bols.
 • Proveta (almenys una). Si en tenen una per cada nen o grup de nens, millor.
 • Soluci√≥ d‚Äôextracci√≥ (es prepara a partir d‚Äôuna part de xamp√ļ, nou parts d‚Äôaigua i una culleradeta de sal). Es pot preparar una soluci√≥ d‚Äôextracci√≥ comuna per tots els alumnes o grups a treballar.
 • 1 bossa de pl√†stic transparent.
 • 1 embut de vidre o de pl√†stic. Si en tenen un per cada nen o grup de nens, millor.
 • Paper de filtre o de cuina.
 • 1 tub d‚Äôassaig (per cada extracci√≥).
 • Gradeta per subjectar els tubs d‚Äôassaig.
 • 1 vas de precipitats (volum dependr√† del volum de la soluci√≥ d‚Äôextracci√≥).
 • Alcohol de 96¬ļ molt fred.
 • 1 pal de fusta per fer broquetes.

 

PROCEDIMENT:

 1. Pelar el kiwi i tallar-lo en trossets petits (amb l’ajuda d’un adult), els col·loquem dins del bol mentre el tallem.
 2. Traspassar-los dins la bossa de plàstic.
 3. Triturem bé tots els trossets de kiwi amb les mans durant 5 minuts.
 4. Preparem la soluci√≥ d‚Äôextracci√≥ (1ml xamp√ļ + 9ml aigua+ 1 culleradeta de sal; aix√≠ per tenir m√©s quantitat sempre mantindrem aquesta proporci√≥, perqu√® podem preparar una soluci√≥ d‚Äôextracci√≥ comuna). La podem preparar en un vas de precipitats o en un tub d‚Äôassaig.
 5. Afegim 10 ml de la solució d’extracció dins la bosseta amb el kiwi triturat i continuem barrejant bé amb l’ajuda dels dits durant 5 minuts més. Per fer-ho ho mesurem amb una proveta o pipeta. En aquest moment és quan es trenca la membrana cel·lular i s’allibera l’ADN.
 6. Preparem el paper de filtre, haurem de calcular la mida per l’embut.
 7. Col·loquem el paper de filtre dins l’embut, i aquest dins del tub d’assaig.
 8. Aboquem la barreja que tenim dins la bosseta amb el kiwi triturat, i esperem que el líquid es vagi filtrant dins del tub d’assaig.
 9. Retirem l’embut del tub.
 10. Mesurem 10 ml d’alcohol molt fred amb una proveta (o pipetegem amb una pipeta).
 11. Afegim l’alcohol al tub, deixant-lo caure per les parets del tub molt lentament perquè no es trenqui l’ADN. Que estigui fred també ajuda a mantenir l’estructura molecular.
 12. Esperem 15 minuts. Introdu√Įm el pal amb compte, i el retirem tamb√© amb compte. Aqu√≠ ens hem d‚Äôemportar una massa gelatinosa blanca, aqu√≠ √©s on hi ha l‚ÄôADN!!

 

RESULTAT i CONCLUSIONS:¬†el resultat ha estat el que esper√†vem??? Alguns nens havien pensat que l’ADN del Kiwi seria verd…. doncs no ha coincidit amb el que han obtingut, ja que la massa d’ADN √©s ben blanca, i es diferencia molt b√© de la fase verda de l’extracte de Kiwi i de la fase transparent de l’alcohol. A cada curiositat que tenien, han preguntat i se’ls ha explicat b√© el perqu√®. Han observat pacientment tot detall.

Des d’aqu√≠ felicito a tot 1er i a les tutores per l’√®mfasi que han dedicat a aquestes sessions de laboratori, on us ben asseguro que hi han sigut feli√ßos manipulant, aprenent, i treballant en equip!!! Nom√©s cal que veieu les fotos… repartides en dues entrades.

 

Mireia Bragulat (Comissió de Laboratori)

Deixa un comentari

Not Found

Sorry, but you are looking for something that is not here.